Carpe artem: Zapisi

12,00

Category:
Share
Opis
 •  

  Erich Wolfgang Korngold (1897–1957): Klavirski kvintet v E-duru, op. 15

  1. Mäßiges Zeitmaß, mit schwungvoll blühendem Ausdruck
  2. Adagio
  3. Finale: Gemessen, beinahe pathetisch

  Matej Haas, MIladin Batalović, violini, Ana Trnjar Pravdič, viola, Nikolaj Sajko, violončelo, Tjaša Šulc Dejanović, klavir

  Benjamin Ellin (*1979): Zapisi s prizorišča za klavir, violino in violončelo

  4. Prelude
  5. Tableau I
  6. Interlude I
  7. Tableau II
  8. Interlude II
  9. Tableau III

  Lana Trotovšek, violina, Nikolaj Sajko, violončelo, Miha Haas, klavir

  Jani Golob (*1948): Ubrane strune, godalni sekstet

  10. Tranquillo 4:02
  11. Largo 3:49
  12. Furioso 4:06

  Oksana Pečeny Dolenc, Maja Peternel, violini, Levente Gidró, Eva Koprivšek, violi, Gorazd Strlič, Nikolaj Sajko, violončela

   

  Plošča Carpe artem: Zapisi je prvi album, na katerem lahko slišimo program, ki je bil izveden na koncertih cikla Carpe artem, ki potekajo v Kazinski dvorani SNG Maribor. Koncerti nastajajo v produkciji Društva za komorno glasbo Amadeus v koprodukciji s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. S ciklom Carpe artem želimo v Mariboru in obenem tudi v Sloveniji zagotoviti trajno ponudbo resne komorne glasbe z domačimi izvajalci ter z vključevanjem slovenskih glasbenih del. S tem želimo ohranjati in razvijati ponudbo glasbeno izostrenemu občinstvu, hkrati pa vzpodbujati širše občinstvo k sprejemanju zahtevnejših skladb ter tako prispevati k višji glasbeni kulturi in kulturnim vrednotam v okolju. Sočasno nudimo vrhunski umetniški in strokovni izziv glasbenim poustvarjalcem, zlasti mlajšim glasbenim umetnikom, ki bodo brez možnosti koncertiranja kmalu odšli drugam ali izgubili umetniški zanos in voljo izstopanja iz poklicne rutine.

  Izbor programa temelji na manj znanih, morda zapostavljenih delih, ki so na domačih odrih redko izvajana. Trio Notes on a Scene je bil v Sloveniji izveden prvič prav na koncertu cikla Carpe artem, skladba Ubrane strune Janija Goloba pa je nastala po naročilu Društva za komorno glasbo Amadeus in bila krstno izvedena prav tako na koncertu cikla istega cikla. Tudi skladbe avstrijskega skladatelja Ericha Wolfganga Korngolda, dunajskega čudežnega dečka, ki je emigriral v Hollywood in bil nagrajen z dvema oskarjema za svoje filmske partiture, so še do nedavnega veljale za zapostavljene. Odlikuje jih izredno rafinirano obrtniško mojstrstvo, obenem pa tudi poglobljena poznoromantična ekspresivnost.

  Želim se zahvaliti celotni ustvarjalni ekipi, ki je sodelovala pri nastajanju te plošče, Narodnemu domu Maribor, ki nam je omogočil snemanje v akustično popolni dvorani Union ter Mestni občini Maribor in sponzorjem za sofinanciranje projekta.

  Prepustite se in uživajte v poslušanju!